Kiespijn, gaatjes, bloedend tandvlees of andere mondproblemen?

Kiespijn

Heeft u kiespijn of een andere acute pijnklacht? Neemt u zo snel mogelijk contact met ons op op telefoonnummer 075-6414225 (zie ook het kopje 'pijnklachten'). Zeker wanneer u 's nachts moeilijk of niet kunt slapen van de pijn en/of wanneer u hiervoor pijnstillers gebruikt, is de pijnklacht accuut te noemen en helpen wij u hier graag zo snel mogelijk vanaf.

Gaatjes

Door langdurige aanwezigheid van tandplaque in combinatie met de aanwezigheid van suikers (vanuit onze voeding) kan het glazuur van een tand of kies verzwakt raken. Er kan dan een gaatje ontstaan die ook doordringt in de dieper gelegen delen van de tand of kies. Ziet of voelt u zelf al duidelijk een gaatje in de tand of kies? Neemt u dan snel contact met ons op. Maar let op: sommige gaatjes zijn niet zichtbaar met het blote oog, dus het is en blijft belangrijk regelmatig op controle te komen. Wij helpen u graag bij het gezond maken en houden van uw gebit.

Bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees is niet goed. Dat heeft u vast wel eens eerder gehoord op of televisie gezien. Bij het poetsen of gebruik van middelen zoals flosdraad, stokers of ragers, hoort het tandvlees niet te bloeden. Bloedend tandvlees is ontstoken tandvlees. In sommige gevallen is de tandvleesontsteking nog niet zo diep doorgedrongen; dit noemen wij gingivitis. In sommige gevallen kan de ontsteking echter al wat dieper zijn doorgedrongen; dit noemen wij parodontitis. Nu is niet alleen uw tandvlees, maar zijn ook diepergelegen weefsels en zelfs uw kaakbot ontstoken waardoor uiteindelijk tanden en kiezen zelfs los kunnen gaan staan. Zowel gingivitis als parodontitis zijn ontstekingen waar u helemaal niets van hoeft te merken! U heeft hier vaak geen pijn aan of last van. Onze mondhygiënisten helpen u graag bij het onderzoeken hoe het gaat met uw tandvlees en het gezond maken en houden van uw tandvlees.

Gebitsreiniging (verwijderen tandsteen en/of aanslag)

Veel mensen hebben last van tandsteen en/of aanslag en hebben regelmatig een gebitsreiniging nodig. Alle ruwe oppervlakken kunnen ervoor zorgen dat nieuwe tandplak met daarin schadelijke bacteriën het tandvlees en ondergelegen kaakbot blijvend irriteren. Deze situatie is niet goed en kan beter zo snel mogelijk verholpen worden. Tandsteen kan namelijk zowel boven als onder het tandvlees zitten. Tandsteen wat onder het tandvlees gelegen is, is vaak moeilijker te verwijderen dan tandsteen wat boven het tandvlees gelegen is. Onze mondhygiënisten zijn gespecialiseerd in het behandelen van ernstige tandvleesproblemen wat gepaard gaat met tandsteen wat diep onder het tandvlees gelegen kan zijn. Wij helpen u graag op weg naar een gezonde mond!

Wortelkanaalbehandeling

In sommige gevallen is er een wortelkanaalbehandeling nodig. Dit kan verschillende redenen hebben, waaronder een acute pijnklacht, maar soms kunt u zelf geen pijn voelen en is toch een wortelkanaalbehandeling nodig. Zo is soms op een röntgenfoto een zwarte vlek (ontsteking) rondom de wortelpunt te zien, terwijl u hier zelf (nog) geen last van heeft.
De wortelkanaalbehandeling is er op gericht de bacteriën uit het wortelkanaal te verwijderen en natuurlijk om te voorkomen dat ze daar weer in binnendringen. Na het schoonmaken van de wortelkanalen zal de ontsteking rondom de wortelpunt kunnen genezen en het bot weer kunnen teruggroeien. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel een endodontologische behandeling of kortweg endo genoemd. De behandeling vindt over het algemeen plaats onder verdoving en is zonder acute ontsteking bijna altijd pijnloos uit te voeren! De tandartsen bij Mondzorg Teakhout kunnen voor u bekijken of een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is en deze behandeling voor u uitvoeren.

Techniekwerk: kroon, brug, frame of (gedeeltelijk) kunstgebit nodig?

Bij Mondzorg Teakhout kunnen wij op het gebied van techniekwerk veel in huis, maar wordt ook samengewerkt met specialistische techniekers om voor u, indien nodig, techniekwerk zoals kronen, bruggen, frames of kunstgebitten te maken. De voorbereidingen hiervan worden uiteraard in huis door de tandarts uitgevoerd, dus u bent hier van harte welkom om de mogelijkheden en noodzaak te bespreken. Vaak is een kroon nog niet nodig en kan er nog een normale vulling worden gemaakt. Wij doen liever niets wat niet nodig is.

Verwijzing; parodontoloog, implantoloog, endodontoloog, orthodontist, kaakchirurg

Sommige behandelingen zijn te lastig of kunnen niet in een normale tandartspraktijk uitgevoerd worden omdat er speciale apparatuur voor nodig is. In dat geval verwijzen wij u door naar een specialist.

Parodontoloog: specialist op het gebied van ernstige tandvleesproblematiek
Implantoloog: specialist op het gebied van plaatsen van implantaten
Endodontoloog: specialist op het gebied van wortelkanaalbehandelingen
Orthodontist: specialist op het gebied van beugels
Kaakchirurg: specialist op allerlei gebieden, maar onder andere het verwijderen van lastige verstandskiezen en het uitvoeren an een apexresectie